سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در راستای تأمین منافع ملت ایران، طرف ایرانی هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرد و برای انجام مذاکرات جدی جهت به نتیجه رسیدن همواره آمادگی خود را نشان داد و ملاک ما هم عملکرد طرف مقابل بوده است نه تحلیلهای رسانهای.
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی ، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره تبادل پیامها و مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و گمانهزنیهای اخیر در خصوص برجام گفت: ما در ارتباط با موضوع برجام دیدگاههای اصولی و روشن داریم. همانطور که اعلام شده است ایران ضمن اینکه سیاست خنثیسازی تحریمها با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و روابط با همسایگان را سرلوحه کار خودش قرار داده اما هیچگاه فرآیندهای دیپلماتیک را متوقف نکرده است و تبادل پیامها در سطوح مختلف از طریق طرفهای واسطه و کشورهای دوست با طرفهای مقابل ادامه دارد.
در راستای تأمین منافع ملت ایران، طرف ایرانی هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرد و برای انجام مذاکرات جدی جهت به نتیجه رسیدن همواره آمادگی خود را نشان داد و ملاک ما هم عملکرد طرف مقابل بوده است نه تحلیلهای رسانهای. دولت سیزدهم در ارتباط با برجام از ابتدا سیاست واضحی را اعلام کرده است که برجام همه موضوع سیاست خارجی ما نیست بلکه تنها یکی از موضوعات است. در ارتباط با توافق هم بارها اعلام شده است که هرگونه توافقی علاوه بر منویات محکم مقام معظم رهبری همچنین منافع ملی و قانون اقدام راهبردی مجلس بهمنظور تأمین منافع حداکثری کشور مورد توجه جدی ماست.
مذاکرات با آمریکا برای تبادل زندانیان از طریق واسطهها ادامه دارد
کنعانی در خصوص موضوع تبادل زندانیان با آمریکا گفت: امیدواریم که شاهد این اتفاق باشیم، ما همه تلاشهای لازم را با نگاه به جنبه انسانی انجام دادیم و مذاکرات از طریق واسطهها ادامه دارد، در صورتی که طرف مقابل هم همین جدیت را نشان دهد این رخداد میتواند در آینده نزدیک اتفاق بیفتد، این به طرف مقابل بستگی دارد، از نگاه ایران میتواند این موضوع نزدیک باشد.
تلاشها برای آزادسازی پولهای ایران ادامه دارد
وی درباره آزادسازی پولهای ایران گفت: پیگیریهای ما از مسیرهای مختلف ادامه دارد همانطور که در ارتباط با مذاکرات رفع تحریمها از حداکثر ظرفیت دیپلماتیک برای تحقق منافع حداکثری تلاش میکنیم، در ارتباط با داراییهای ایران که عمدتاً با فشارهای غیرقانونی آمریکا این داراییها بلوکه شده است مستقیم با کشورهای ذیربط گفتگو میکنیم، در این ارتباط تلاشها ادامه دارد و گامهای مؤثری برداشته شده است، این روند مورد اهتمام دولت است، ما مایلیم روند کار با جدیت ادامه پیدا کند، مایلیم که دستاوردهای این تلاشها را در مقاطع آتی به اطلاع برسانیم.
آمادگی ایران برای برقراری روابط با مصر
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط با مصر گفت: مقام معظم رهبری دراینباره دیدگاه خود را مطرح کردند، موضع دولت در ارتباط با توسعه روابط جزو اولویتها است، در ارتباط با مصر هم شخص مقام معظم رهبری در این ارتباط تصریح کردند و در صورت تمایل مصر برای برقراری روابط ما نیز از این تمایل استقبال میکنیم.
وی در خصوص روابط با لیبی هم گفت: خوشبختانه ما فرد مناسب برای تصدی سفارت ایران در لیبی را انتخاب کردیم و روند اداری کار برای تعیین نهایی در حال انجام است و امیدواریم بتوانیم با عزیمت سفیر شاهد ازسرگیری فعالیتها باشیم.
اهمیت سفر رئیسجمهور به آمریکای لاتین
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیس جمهور به آمریکای لاتین گفت: امروز شاهد آغاز تور آمریکای لاتینی رئیس جمهور هستیم. این سفر در پاسخ به دعوت رسمی بهعملآمده از آقای رئیس جمهور بود. آمریکای لاتین جزو حوزه مهم در سیاست خارجی ایران بوده و خواهد بود. در هندسه سیاسی جهان نقش آمریکای لاتین دارای اهمیت است و خوشبختانه با اغلب این کشورها موضوعات مشترکی داریم که به تقویت ارتباطات کمک میکند، مضافاً اینکه ظرفیتهای اقتصادی هم میان ایران و کشورهای این منطقه وجود دارد.
تواناییهای ایران در تکنولوژی موردنیاز کشورهای دوست ما در آمریکای لاتین است و فرصت بسیار خوبی را در اختیار ایران و شرکا قرار میدهد که در همکاری برد ـ برد زمینه توسعههای تجاری را ارتقا ببخشند. هیئتی بلندپایه از شرکتهای خصوصی هم در این سفر حضور دارند و پیش از عزیمت رئیس جمهور این هیئت سفر کردند و همزمان با حضور رئیس جمهور شاهد برگزاری نشستهای مشترک بخش تجاری خواهیم بود، انشاءالله در یک عرصه جدید از عزیمت و حرکت دوسویه ایران و شرکای ما در آمریکای لاتین قرار داریم.
استمرار هماهنگیهای چهار کشور برای کمک به تثبیت شرایط امنیتی در سوریه
وی درباره نشست چهارجانبه درباره کشور سوریه گفت: نشست چهارجانبه در استمرار هماهنگیها و مشورتهای چهار کشور برای کمک به تثبیت شرایط امنیتی در سوریه است و اینکه مناسبات ترکیه و سوریه هم بتواند به یکدیگر نزدیک شود. در چارچوب روند آستانه ما توافقات گذشته را در نتیجه اجلاسهای قبلی داریم و برداشتن گامهای تکمیلی نیازمند تشکیل جلسات مشورتی است، این نشست در تکمیل اقدامات سازنده چهار کشور خواهد بود.
سفر مقام امنیتی اقلیم به ایران
کنعانی درباره سفر مقام امنیتی اقلیم به ایران گفت: مشورتهای ما با دولت عراق مستمر است و در خصوص موضوع اقلیم یکی از موضوعات مذاکرات اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق در ارتباط با تحکیم شرایط در طول مرزهای مشترک دو کشور و خلع سلاح نیروهای مسلح تجزیهطلب در این منطقه بود، ایران انتظار دارد شاهد تکمیل اجرای توافق باشد.
سخنگو در خصوص عدم سفر به اقلیم کردستان در سفر به بغداد گفت: سفر به بغداد سفر به جمهوری عراق و دیدار با مقامات رسمی است، هر سفری به پایتخت به این معنا نیست که حتماً باید سفر به دیگر مناطق انجام شود، عدم انجام سفر به اقلیم کردستان دلیل خاصی نداشته است.
انتظار داریم مقامات افغانستان نسبت به معاهده مربوط به حقآبه هیرمند مسئولانه عمل کنند
وی درباره حقآبه هیرمند گفت: در ارتباط با حقآبه موضع ایران مبنی بر این است که ما انتظار داریم بر مبنای موافقتنامه سال 1351 حقآبه ایران تحویل داده شود، در طول سالهای گذشته این اتفاقات را ما شاهد نبودیم، مذاکراتی با مقامات حکومت سرپرستی افغانستان انجام شد و ایران بر ضرورت التزام دولت موقت افغانستان تأکید داشت. مطابق دستور آقای رئیس جمهور هیئت عالیرتبهای از ایران به افغانستان سفر کردند، در این مرحله مایل به انجام مسائل رسانهای نبودیم، اصل برای ما این است که دو طرف زمینه اجرای این معاهده را فراهم کنند و گفتگوهای خوبی در سطوح مختلف انجام شد، توافق شد طرف افغانستانی گامهای مثبت جدیدی بردارد؛ ما مبتنی بر سیاست همسایگی و ضرورت حفظ فضای مثبت میان دو کشور انتظار داریم که مقامات دولت افغانستان نسبت به این معاهده مسئولانه عمل کنند و حسننیت خود را نشان دهند.
مذاکره برای توافق موقت را تأیید نمیکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره منتشرشده از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گفت: ما با هدف تحرکبخشی به مذاکرات رفع تحریم از مساعی جمیله سلطنت عمان و مقامات این کشور استقبال کردیم و تبادل پیامهایی از طریق عمان به طرف مقابل داشتیم و روند ادامه دارد، دستگاه دیپلماسی وظیفه ذاتی خودش را انجام میدهد، در این زمینه هم از ابتکارات عمان استقبال کردیم و هم از ظرفیت عمان بهعنوان کشور دوست استفاده کردیم.
وی همچنین در ارتباط با سخنان رهبری گفت: مبنا همان توافق امضاشده برجام است، دیگر گفتهها را گمانهزنی رسانهای تلقی میکنیم و ما چیزی را تحت عنوان مذاکره برای توافق موقت تأیید نمیکنیم.
کنعانی درباره منتشرشده در ارتباط با مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: مذاکرات مسقط مخفی نبوده است و ما گفتگوهایی باواسطه انجام میدهیم، در ارتباط با دیگر ملاقاتها ما به گمانهزنی رسانهای خیلی توجه نمیکنیم، ما وظایفی داریم مبتنی بر وظایف دیپلماتیک و این وظایف را دنبال میکنیم، هیچ فرصتی را برای تحقق منافع ملی از دست نمیدهیم در عین حال خطوط قرمز را رعایت میکنیم.
سخنگو در خصوص گمانهزنیها درباره برجام گفت: ما هم دنبال همان برجام هستیم و مذاکرات انجامشده در چارچوب توافق برجام است.
امنیت در منطقه باید بهدست کشورهای منطقه تأمین شود
کنعانی درباره منتشرشده در خصوص ائتلاف دریایی ایران و کشورهای منطقه در خلیج فارس گفت: من بهطور عام اشاره میکنم که اصل اساسی برای ما در منطقه همکاری دستهجمعی بهمنظور ایجاد تأمین امنیت مشترک برای همه کشورهای ساحلی این منطقه است. ما معتقدیم که امنیت در منطقه باید بهدست کشورهای منطقه تأمین شود و حضور نیروهای خارجی مخل امنیت است. امنیت در منطقه یک امر درونزا است و در چارچوب همگراییهای منطقه حاصل خواهد شد. ما اعتقاد داریم که شرایط بیش از هر زمان دیگری برای تقویت همکاریهای چندجانبه مهیاست و حتماً منافع همه کشورهایی را که از این آبراه برای انتقال انرژی استفاده میکنند تأمین خواهد کرد.
در آینده نزدیک ما شاهد سفر وزیر خارجه سعودی به تهران خواهیم بود
وی در خصوص ارتباط ایران و عربستان گفت: خوشبختانه روند اجرای توافقات میان دو کشور با شتاب خوبی تا الآن پیش رفته است و هیچ مانعی وجود نداشته است و طرفین به ارادهای که از خود نشان دادند عمل کردند. نمایندگیهای ایران در این کشور بهطور رسمی با حضور مقامات رسمی عربستان بازگشایی شد، در ارتباط با بازگشایی سفارت عربستان در تهران هم زمینهها فراهم شده است، بر اساس دعوت آقای امیرعبداللهیان از همتای خود در آینده نزدیک ما شاهد سفر وزیر خارجه سعودی به تهران خواهیم بود.
گفتگوهای غیرمستقیم با بحرین ادامه دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص روابط ایران و بحرین گفت: مقامات بحرین آمادگی خودشان را اعلام کردند و ما در ارتباط با همه کشورهای اسلامی علاقهمند به گسترش روابط هستیم، گفتگوها بهصورت غیرمستقیم ادامه دارد.
در مرحله حرکت برای بازگشایی سفارت آذربایجان در تهران هستیم
وی در خصوص روابط با آذربایجان و گفتگوهای دو وزیر خارجه گفت: چهار دور گفتگو در فواصل مختلف میان وزرای خارجه دو کشور انجام شد. در آخرین دور گفتگوها برخی گامهای اجرایی توافق شده بود از جمله تبادل هیئتهای فنی میان دو کشور تا تنش پیشآمده را مدیریت کنند و سوءتفاهمات رفع شود، در چارچوب همان توافق هیئتهایی بین دو کشور تبادل شد و برای جمعبندی آن گفتگوها دور چهارم گفتگوهای وزرای خارجه انجام شد و بهشکل عام تفاهم میان طرفین بود، انشاءالله هیئتهای دیگری هم تبادل خواهند شد، اکنون در مرحله گفتگوها برای حرکت از مرحله تنش به مرحله جدید برای بازگشایی سفارت آذربایجان در تهران هستیم.
حضور نیروهای آمریکا در خاک سوریه غیرقانونی است
کنعانی در خصوص اقدامات آمریکا در منطقه گفت: در ارتباط با حضور نیروهای نظامی آمریکا در خاک سوریه موضع ما روشن است، ما حضور نیروهای آمریکا را در خاک سوریه غیرقانونی و نقض صریح حاکمیت سوریه تلقی میکنیم.
ایران در ارتباط با اوکراین موضع صریح و شفافی دارد
وی درباره گفتگوی رئیس جمهور ایران با رئیس جمهور فرانسه گفت: ما در گفتگو با طرفهای مختلفی که علاقهمند به گفتگو با ما هستند در چارچوب علاقهمندی گسترش روابط از اینگونه تعاملات استقبال میکنیم. ایران در بیان مواضع خودش صریح است و نسبت به ادعاهای مطرحشده همواره پاسخ روشن و محکمی داده شده است. ایران در ارتباط با اوکراین موضع صریح و شفافی دارد، بهخلاف اروپا که هم از جنگ صحبت میکند و هم بهطور مستمر سلاح به اوکراین ارسال میکند، طبیعتاً اروپاییها نمیتوانند طرف مدعی قرار گیرند.
کنعانی درباره ادعاهای مطرحشده درباره ارسال سلاح به روسیه برای جنگ اوکراین گفت: ما هرگونه ادعا در ارتباط با صادرات تسلیحات به اوکراین را قاطعانه تکذیب میکنیم. ایران با روسیه همکاریهای مختلف دارد و همکاریها مقدم بر جنگ اوکراین است و کسی نمیتواند دراینباره سؤال یا تشکیکی ایجاد کند، این حق کشورها است که با یکدیگر همکاری کنند و ما این ادعاهای رسانهای را در خصوص ارسال سلاح به اوکراین تکذیب کرده و میکنیم.
روابط ایران و عراق بهعنوان دو کشور همسایه ارتباطی با دولت آمریکا ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازپرداخت مطالبات ایران از عراق گفت: ایران انتظار دارد که متناسب به توافقات انجامشده بین ایران و عراق مطالبات ایران هم بهطور متقابل انجام شود. ما متأسفانه در بازه زمانی یک سال اخیر در این زمینه با مشکلاتی روبهرو بودیم و بخشی از آن مداخلات آمریکا و موانعی بود که این کشور ایجاد کرد، این به مسئولیت دولت عراق برمیگشت. روابط ایران و عراق بهعنوان دو کشور همسایه ارتباطی با دولت آمریکا ندارد.
روابط ایران و اروپا و نگرانیهای رژیم صهیونیستی
وی درباره روابط ایران و اروپا و نگرانیهای رژیم صهیونیستی گفت: اینکه رژیم صهیونیستی نگران باشد امری طبیعی است، ما در ارتباط با اروپا بر پرهیز از اینکه منافع رژیم صهیونیستی بهعنوان شرط یا پیششرط اثر بگذارد، ما ملاحظات جدی داریم.
کنعانی درباره انتخاب سفرا گفت: انتخاب افرادی خارج از کادر دیپلماتیک وزارت خارجه در دیگر کشورها امری رایج است. متناسب با کشور هدف و نوع مناسبات معمولاً کشورها از شخصیتهای توانمند داخلی خود، افرادی را بهعنوان سفیر انتخاب میکنند، این مختص به ایران نیست.
احتمال سفر وزیر خارجه جدید ترکیه به ایران
کنعاتی در خصوص سفر وزیر خارجه جدید ترکیه به ایران گفت: گفتگوهای تلفنی خوبی میان دو وزیر صورت گرفت. ما گمان میکنیم مبتنی بر دعوت بهعملآمده و دوستیای که وجود دارد انشاءالله این سفر بتواند در آینده نزدیک انجام شود اما زمانی تاکنون تعیین نشده است.
انتهای پیام/